Så reverserar du typ 2-diabetes
Den här guiden ger dig en överblick över allt du behöver veta om att behandla och reversera typ 2-diabetes.
Många personer med diabetes eller förstadier till diabetes (så kallad prediabetes, då blodsockret är lätt förhöjt) har förbättrat sin hälsa genom att förändra sin kosthållning. Det kan du också göra! En kostförändring kan leda till att du kan dra ner på, eller till och med helt sluta med, din diabetesmedicin samt gå ner i vikt.
1. Vad är diabetes?
Enkelt uttryckt är diabetes en störning i kroppens reglering av blodsocker (glukos) och insulin. Något är fel med det sätt kroppen tillverkar och/eller använder insulin, ett hormon som bildas i bukspottkörteln och vars funktion är att sänka blodsockret genom att transportera det från blodomloppet ut till kroppens celler. Det är insulin som gör att muskelceller och celler i fettväven kan ta upp sockret från blodet. Om det saknas insulin blir blodsockret alltså högt eftersom sockret blir kvar i blodbanan.
Typ 1-diabetes beror på att bukspottkörteln är skadad och inte kan producera tillräckligt med insulin, på grund av så kallad autoimmunitet. Typ 1-diabetes diagnostiseras oftast i barndomen, men sjukdomen kan även uppkomma hos vuxna.
Typ 2-diabetes beror på både otillräcklig insulinproduktion i bukspottkörteln och en okänslighet i kroppens förmåga att använda insulinet (så kallad ”insulinresistens”). När bukspottkörtelns insulinproducerande celler når den punkt där de inte längre kan utsöndra tillräckligt med insulin för att kompensera kroppens bristande känslighet, stiger blodsockernivån.
För mycket glukos i blodet är problematiskt eftersom det skadar blodkärlen. Dessutom kan kroppens vävnader inte använda glukos som energi på ett effektivt sätt och glukoset stannar alltså i blodomloppet istället för att komma ut till, och in i, cellerna.
Det är viktigt att vara medveten om att höga glukosnivåer vid typ 2-diabetes är en följd av flera olika underliggande processer som pågått i åratal innan blodsockret börjat höjas.
De goda nyheterna är att kost och träning kan bidra till att minska insulinresistensen och den ofta medföljande viktökningen, vilket kan förebygga ett förvärrande av tillståndet eller i bästa fall reversera sjukdomen.
Klicka här för att lära dig mer om diabetes:
2. Testa ditt blodsocker
I guiden om blodsocker och diabetes får du lära dig mer om blodsocker och vad som anses vara normala nivåer. Denna guide kommer främst fokusera på höga blodsockernivåer vid diabetes.
Hur tar du reda på om ditt blodsocker är för högt? Det kan du göra med ett snabbt och enkelt test som du antingen tar på din vårdcentral eller gör själv med hjälp av en billig glukosmätare (kan bland annat köpas på olika nätapotek).
Jämför ditt eget blodsockervärde med intervallerna här nedan:
- Normalt blodsocker: Mindre än 5,6 mmol/l på morgonen på fastande mage och upp till 7,8 mmol/l två timmar efter en måltid.
- Prediabetes: Mellan 5,6 och 6,9 mmol/l på morgonen på fastande mage.
- Diabetes: 7,0 mmol/l eller högre på morgonen på fastande mage, eller lika med eller högre än 11,1 mmol/l övrig tid. (Vid kapillärt prov, alltså stick i fingret; mer än eller lika med 12,2 mmol/l.)
Kom ihåg att glukosmätarens värde inte anses säkert nog för att ställa diagnosen diabetes eller prediabetes om det bara är strax över referensgränsen. Om ditt blodsocker är lätt förhöjt enligt glukosmätaren, be då din läkare eller sjuksköterska att ta prov på ett ”långtidsvärde” (HbA1c) för att fastställa diagnosen. Ta också gärna ett urinprov. Tänk även på att ett enstaka onormalt blodsockervärde inte är tillräckligt för att ställa diagnos utan det krävs att värdet bekräftas med säker labbutrustning.
Äter du redan lågkolhydratkost och är bekymrad över de värden du får kan du läsa mer om hur lågkolhydratkost påverkar blodsockermätningar här.
För att lära dig mer om hur du testar ditt blodsocker kan du klicka här:
3. Kost och diabetes
Personer med diabetes har svårt att hålla blodsockernivåerna inom normala värden. Blodet blir ”för sött” när glukosnivåerna stiger.
Sockret i ditt blod kommer från två källor: din lever och maten du äter. Du kan inte göra särskilt mycket (inte ens med god kosthållning) för att få kontroll på hur mycket socker din lever producerar under natten – men du kan kontrollera vilken mat du äter.
Matens beståndsdelar kommer från tre olika näringsämnen som kallas makronutrienter: kolhydrater, protein och fett. Många livsmedel består av en kombination av två eller alla tre makronutrienter, men vi grupperar oftast maten efter om de huvudsakligen består av kolhydrater, protein eller fett.
Kolhydrater och blodsocker
Kolhydrater kommer ofta från stärkelse eller socker och kan omvandlas till glukos i kroppen. När glukosen kommer in i blodomloppet kallas det blodglukos eller blodsocker.
Ju mer kolhydrater som äts vid en måltid desto mer socker tas upp i blodomloppet och desto mer kan blodsockret stiga.
Även om de flesta håller med om att socker inte är nyttigt innehåller vissa livsmedel som många anser vara ”hälsosamma”, så som frukt, en hel del socker. Många vet heller inte att stärkelserik mat, såsom bröd, ris, pasta och potatis, snabbt omvandlas till socker när matsmältningen gör sitt.
För en del personer kan en enda potatis höja blodsockret lika mycket som nio teskedar socker! Det är svårt att förutsäga exakt hur någons blodsocker kommer att reagera, eftersom detta troligen varierar beroende på genetik och insulinkänslighet.
Protein
Protein finns i livsmedel som ägg, fågel, kött, skaldjur och tofu. Även om individer reagerar olika på dessa livsmedel har ett måttligt intag av protein vid en måltid i allmänhet en väldigt liten effekt på blodsockret.
Fett
Dietärt fett har i sig i princip ingen effekt på blodsockret. Det är dock sällan vi äter enbart fett, isolerat från andra näringsämnen. En del livsmedel, som ost, består mestadels av protein och fett. Denna typ av livsmedel kommer sannolikt inte att höja ditt blodsocker särskilt mycket.
Andra livsmedel, som till exempel kaffebröd eller pommes frites, består till största del av kolhydrater och fett. Eftersom de innehåller väldigt mycket av just kombinationen kolhydrater och fett kommer dessa livsmedel sannolikt att höja ditt blodsocker avsevärt, inte minst eftersom man ofta äter stora mängder.
4. Så här sänker du ditt blodsocker med kosten
Vad händer om du slutar äta mat som höjer ditt blodsocker? Finns det något gott kvar att äta? Det tycker vi! Vi har en hel guide om den bästa maten för att kontrollera diabetes.
En bild kan dock säga mer än tusen ord. Detta är bara liten del av all god mat du kan äta som inte höjer blodsockret:
Icke-blodsockerhöjande mat
Många personer med typ 2-diabetes väljer idag att äta en kost baserad på mat med lågt kolhydratinnehåll. Allt fler läkare inser också fördelarna med lågkolhydratkost.
Många med typ 2-diabetes märker redan efter den första kolhydratsnåla måltiden att blodsockret förbättras. Behovet av medicin, särskilt insulin, minskar oftast dramatiskt. Viktnedgång och bättre värden på flera hälsomarkörer är andra hälsovinster som lågkolhydratkost kan medföra.
Att välja mat med lågt kolhydratinnehåll är ett effektivt hjälpmedel för att kontrollera blodsocker och ett säkert alternativ för de allra flesta. Tar du läkemedel för din diabetes som kan ge låga blodsockernivåer (insulin och/eller tabletter som innehåller glimepirid) bör du dock stämma av med din läkare för att kunna justera doserna. Behovet av medicin, speciellt insulin, kan komma att minska rejält.
Letar du efter en läkare eller diabetessköterska som kan hjälpa dig att kontrollera din diabetes med hjälp av kosten? Ta en titt på Smarta diabeteskartan som förhoppningsvis hjälper dig att hitta en!
5. Vetenskapen bakom reversering av typ 2-diabetes
American Diabetes Association (ADA) (artikel på engelska) konstaterade år 2019 att ett reducerat kolhydratintag var den mest effektiva koststrategin för förbättrad blodsockerkontroll hos personer med diabetes.
Forskning visar att lågkolhydratkost är ett säkert och effektivt alternativ för behandling av typ 2-diabetes. Evidensen inkluderar systematiska översikter och metaanalyser av randomiserade kontrollerade studier (evidens med högst kvalitet enligt vår graderingspolicy).
En metaanalys från 2017 fann att lågkolhydratkost effektivt reducerade behovet av diabetesmedicinering samt även förbättrade flera hälsomarkörer hos personer med typ 2-diabetes. Dessa markörer innefattade sänkt långtidsblodsocker (HbA1c), lägre triglycerider och blodtryck samt en ökning av HDL-kolesterol, som brukar kallas för det ”goda” kolesterolet.
I en icke-randomiserad studie från Virta Health fick patienter med typ 2-diabetes följa en mycket strikt lågkolhydratkost medan de följdes upp av läkare och hälsocoacher på distans. Resultatet visade att 94 % av deltagarna som åt lågkolhydratkost efter ett år antingen minskat doserna eller slutat helt med insulin. Dessutom hade även 25 % av deltagarna ett HbA1c som låg inom ramarna för normalvärdet utan medicinering, vilket tyder på att deras sjukdom helt eller delvis reverserats. Ytterligare 35 % uppnådde samma resultat med enbart läkemedlet Metformin.
Efter två år visade en stor andel av deltagarna fortsatta förbättringar av sin blodsockerkontroll.
Andra interventionsstudier har också varit framgångsrika när det gäller remission av typ 2-diabetes. Det finns dock ingen vetenskaplig konsensus kring hur man definierar begreppet ”remission”.
Denna evidens visar att typ 2-diabetes inte måste vara en fortskridande och irreversibel sjukdom. Det är tvärtom en behandlingsbar sjukdom som kan försvinna helt om man gör rätt livsstilsförändringar.
6. Ett hoppfullt budskap
För bara 50 år sedan var typ 2-diabetes en extremt sällsynt sjukdom. Idag ökar antalet personer med diabetes väldigt snabbt och närmar sig 643 miljoner till år 2030. Det är en global epidemi.
Tidigare ansågs typ 2-diabetes vara en progressiv sjukdom utan hopp om bot eller bättring. Människor fick då – och ibland även idag – lära sig att ”hantera” typ 2-diabetes istället för att försöka reversera den underliggande orsaken.
Nu finns det dock hopp för personer med typ 2-diabetes! Idag vet vi att kännetecknen för typ 2-diabetes – som högt blodsocker och högt insulin – ofta kan reverseras med strikt lågkolhydratkost, noggrann kalorirestriktion eller med viktminskningskirurgi.
Människor behöver inte bara lära sig ”hantera” sin diabetes i takt med att den fortskrider. Istället kan dessa personer, med hjälp av enbart kosten, sänka blodsockret till normala nivåer och möjligen även slippa de flesta medicinerna.
Normala blodsockernivåer och färre (eller inga) mediciner innebär sannolikt att både sjukdomen och dess komplikationer inte fortskrider. Människor som hade typ 2-diabetes innan kan därmed leva långa, hälsosamma liv med intakta tår och njurar och fungerande syn!
Tar du inte några läkemedel kan du starta din hälsoresa redan idag. Äter du däremot läkemedel för din diabetes eller andra sjukdomar som kan ge låga blodsockernivåer (alltså insulin och/eller mediciner som innehåller glimepirid) bör du konsultera din läkare innan du gör en livsstilsförändring, som att börja äta lågkolhydratkost, så att din medicinering justeras på ett säkert sätt i takt med att dina blodsockervärden förbättras.
När du känner dig redo kan du förslagsvis börja med denna guide: LCHF för nybörjare. Du kan även låta dig inspireras av några fantastiska framgångshistorier om diabetes. Ett annat enkelt sätt att komma igång är att delta i ett av våra kostprogram, förslagsvis Diabetesprogrammet, där vi har gjort all planering åt dig och där vi ger dig användbara tips och innehållsrikt bonusmaterial för att hjälpa dig att få kontroll på din typ 2-diabetes på 10 veckor.